Αν αγαπάς το ψήσιμο, τότε ξέρεις ότι η σχέση σου με την ψησταριά σου είναι κάτι παραπάνω από απλή. Είναι σαν μια σχέση που θέλει φροντίδα, προσοχή, και φυσικά… καθαριότητα! Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να το κάνεις καθημερινά, και με τις σωστές κινήσεις, η ψησταριά σου θα σε ακολουθεί για χρόνια. Εδώ είναι τα μυστικά για να τη διατηρήσεις σε φόρμα και να απολαμβάνεις το ψήσιμο κάθε φορά!
Καθαρισμός της σχάρας
Αφού ανάψεις τη φωτιά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να καθαρίσεις τη σχάρα . Εδώ είναι που θα έρθεις σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα, και είναι η πιο «χρησιμοποιημένη» περιοχή της ψησταριάς σου. Οπότε, άναψε δυνατή φωτιά και άφησε τη σχάρα να «κάψει» για 5 λεπτά. Αυτό θα κάψει όλα τα υπολείμματα από προηγούμενα ψησίματα και θα την κάνει έτοιμη για δράση.
Μετά, πάρε μια βούρτσα σχάρας (ανακάλυψε εδώ περισσότερα αξεσουάρ) και με λίγη δύναμη, και καθάρισε την. Έτσι, η σχάρα σου θα είναι καθαρή και έτοιμη για την επόμενη «μάχη».
Να λαδώσω ή όχι;
Αυτό είναι το επόμενο μεγάλο ερώτημα: να λαδώσω ή όχι τη σχάρα πριν το ψήσιμο; Η απάντηση είναι ναι, αλλά με μέτρο! Το λάδωμα της σχάρας βοηθάει να μην κολλήσει η τροφή και κάνει το ψήσιμο πιο εύκολο. Πάρε λίγο χαρτί κουζίνας, βούτηξέ το σε λάδι, και με τη βοήθεια μιας λαβίδας, πέρασέ το ομοιόμορφα πάνω στη σχάρα. Αν θες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ψεκαστήρα με λάδι για πιο γρήγορη και εύκολη δουλειά.
Προσοχή, όμως: μην το παρακάνεις με το λάδι, γιατί μπορεί να προκληθεί φωτιά αν πέσει στους καυστήρες ή στο κάρβουνο!
Μην καθαρίσεις τελείως τη σχάρα
Μετά το ψήσιμο, η σχάρα σου θα έχει μαυρίσει από τα υπολείμματα φαγητού. Αν έχεις εμμονή με την καθαριότητα, μπορεί να σε ενοχλήσει, αλλά στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να την καθαρίσεις τελείως. Τα μαυρίσματα στην επιφάνεια της σχάρας λειτουργούν σαν προστασία και την αποτρέπουν από τη σκουριά. Μπορείς να απομακρύνεις τα μεγάλα υπολείμματα τροφής, αλλά άφησε το μαύρο στρώμα για να διατηρηθεί η σχάρα σου σε καλή κατάσταση μέχρι την επόμενη χρήση.
Τι να κάνεις με τα κάρβουνα που έχουν μείνει
Μετά από ένα απολαυστικό ψήσιμο, ξέρεις πως η στάχτη είναι το τελευταίο πράγμα που θέλεις να καθαρίσεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το κάνεις άμεσα! Αν η στάχτη παραμείνει για πολύ καιρό, μπορεί να μαζέψει υγρασία και να σχηματιστεί ένα υλικό που μοιάζει με τσιμέντο και δυσκολεύει τον καθαρισμό.
Οπότε, για να το κάνεις πιο εύκολο, κράτα έναν κουβά κοντά στη ψησταριά σου και πέτα εκεί τη στάχτη κάθε φορά που τελειώνεις το ψήσιμο. Είναι πιο ασφαλές και γρήγορο να απομακρύνεις τη στάχτη, και έτσι η ψησταριά σου θα παραμένει καθαρή χωρίς κόπο.
Καθαρισμός της ψησταριάς
Αν έχεις μια ψησταριά κλειστού τύπου (barbecue), το εξωτερικό της μπορεί να χρειάζεται λίγο καθάρισμα. Εντάξει, μπορείς να την καθαρίσεις μια φορά το μήνα με λίγο υγρό καθαριστικό και πανί για να παραμένει λαμπερή. Όσο για το εσωτερικό, μην το αγγίξεις πολύ! Μπορεί να φαίνεται βρώμικο, αλλά αυτό είναι καλό για την ψησταριά σου. Το «καμένο» στρώμα που σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της χρήσης βοηθάει στον έλεγχο της θερμοκρασίας και κάνει τη δουλειά πιο εύκολη την επόμενη φορά.
Μην ανησυχείς για το βρώμικο εσωτερικό της – είναι σαν το καλό τηγάνι από μαντέμι που χρειάζεται να «καεί» ξανά και ξανά για να γίνει καλύτερο!
Πώς να αποθηκεύσεις και να προστατεύσεις την ψησταριά σου
Αν η ψησταριά σου είναι σε εξωτερικό χώρο, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να την καλύψεις. Ένα καλό κάλυμμα την προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες και παρατείνει τη διάρκεια ζωής της. Μην το παραβλέπεις, γιατί το κάλυμμα είναι η καλύτερη προστασία!
Με αυτές τις εύκολες και απλές συμβουλές, η ψησταριά σου θα είναι πάντα έτοιμη για το επόμενο μεγάλο ψήσιμο. Και το καλύτερο; Θα διαρκέσει για χρόνια, με ελάχιστη προσπάθεια!