Η μέρα μας συνήθως αρχίζει και τελειώνει με το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας του ψυγείου μας, που είναι εκεί για να φροντίζει και να διατηρεί φρέσκα τα τρόφιμα και δροσερά τα αναψυκτικά μας και ό,τι εν πάση περιπτώσει λατρεύουμε και καλύπτει κάθε ανάγκη μας. Ας δούμε λοιπόν τα βασικά κριτήρια για να επιλέξουμε εύκολα το κατάλληλο ψυγείο για εμάς:
-
Χωρητικότητα & διάσταση ψυγείου:
Η χωρητικότητα είναι ο διαθέσιμος χώρος του ψυγείου, τον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τοποθετώντας τρόφιμα και μετριέται σε λίτρα. Η διάσταση του ψυγείου αναφέρεται στο χώρο που καταλαμβάνει το ψυγείο στο χώρο και μετριέται σε εκατοστά. Είναι δύο κριτήρια τα οποία αποτελούν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, αφού και τα δύο εξαρτώνται από το χώρο που έχουμε στη διάθεσή μας για την τοποθέτηση του ψυγείου.
Χρήσιμη συμβουλή: Όταν υπολογίζουμε τη διάσταση του ψυγείου μας, λαμβάνουμε υπόψη ότι χρειάζεται να υπάρχει ελεύθερος χώρος γύρω του, έτσι ώστε να αναπνέει και να λειτουργεί σωστά. Συνήθως, ο χώρος που υπολογίζουμε είναι:
-
10 cm από την πάνω πλευρά.
-
5 cm από την πίσω πλευρά.
-
2,5 cm από κάθε πλευρά.
-
Σύστημα ψύξης
Στατική Ψύξη
Αποτελεί τον πιο κοινό τρόπο ψύξης. Η στατική ψύξη προσφέρει ομοιόμορφη ψύξη με υψηλά ποσοστά υγρασίας με αποτέλεσμα να μην αλλοιώνονται τα νωπά τρόφιμα. Καλό είναι να κάνουμε απόψυξη μια ή δύο φορές το χρόνο.
Χρήσιμες συμβουλές για σωστή απόψυξη:
-
Αδειάζουμε την κατάψυξη.
-
Κλείνουμε το ρεύμα για να είμαστε ασφαλείς κατά τη διάρκεια της απόψυξης.
-
Βάζουμε μέσα στα συρτάρια της κατάψυξης πετσέτες για να απορροφήσουν το νερό από τον πάγο που θα λιώσει.
-
Καθαρίζουμε την κατάψυξη με ένα ήπιο απορρυπαντικό, το οποίο δεν ξεχνάμε να ξεβγάλουμε καλά!
-
Συνδέουμε πάλι το ψυγείο στο ρεύμα και αφήνουμε την κατάψυξη να αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία πριν τοποθετήσουμε και πάλι τα τρόφιμα.
Full No Frost
Τα ψυγεία Full No Frost διαθέτουν μοτέρ με εξατμιστή και συσκευή εξαερισμού για τη σωστή διαχείριση του αέρα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο σχηματισμός πάγου. Με το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης τα τρόφιμα δεν αλλοιώνονται ενώ παράλληλα περιορίζονται τα φαινόμενα της μούχλας και της άσχημης μυρωδιάς. Τέλος, τα ψυγεία με σύστημα Full No Frost διαθέτουν αυτόματη απόψυξη τόσο στην κατάψυξη όσο και στη συντήρηση.
No Frost
Τα ψυγεία No Frost διαθέτουν στατικό θάλαμο συντήρησης και κατάψυξη No Frost συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των δύο παραπάνω κατηγοριών. Τα ψυγεία με το συγκεκριμένο σύστημα ψύξης έχουν δυνατότητα αυτόματης απόψυξης στο χώρο της κατάψυξης.
-
Χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή λειτουργία του ψυγείου
-
Τοποθετούμε το ψυγείο μας σε σκιερό μέρος στην κουζίνα μας. Είναι προτιμότερο να μην είναι δίπλα στο φούρνο, έτσι ώστε η υψηλή θερμοκρασία να μην εμποδίζει τη σωστή λειτουργία της συσκευής μας.
-
Καλό είναι να μην ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του ψυγείου άσκοπα. Όταν όμως την ανοίγουμε δεν την κρατάμε για ώρα ανοιχτή γιατί με αυτό τον τρόπο χάνεται η ψύξη.
-
Ρυθμίζουμε κατάλληλα τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η θερμοκρασία του χώρου συντήρησης ενδείκνυται να είναι μεταξύ 3oC και 7oc, ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι υψηλότερες, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου σε χαμηλότερο επίπεδο. Την κατάψυξη τη ρυθμίζουμε περίπου στους -18oC, για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλοίωση στα τρόφιμα.
-
Αν το ψυγείο δεν διαθέτει ενσωματωμένο θερμόμετρο, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ειδικό θερμόμετρο ψυγείου στο εσωτερικό έτσι ώστε να είμαστε πάντα ενήμεροι για τη θερμοκρασία και να προχωράμε στις ανάλογες ρυθμίσεις της προκειμένου να διατηρούμε τα τρόφιμα σε ιδανικές συνθήκες.
-
Δεν αφήνουμε τον πάγο να συσσωρεύεται στο χώρο της κατάψυξης διότι σε αυτή την περίπτωση δεν λειτουργεί σωστά και τα τρόφιμα κινδυνεύουν να αλλοιωθούν.
-
Καλό είναι να μην γεμίζουμε ασφυκτικά το ψυγείο μας για να μπορεί ο αέρας να κυκλοφορεί ελεύθερα.
-
Σωστή τοποθέτηση και συντήρηση τροφίμων
Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου δεν είναι ίδια σε όλα τα σημεία, για αυτό αξιοποιούμε αυτές τις διαφορές τοποθετώντας τα τρόφιμα με ανάλογο τρόπο. Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή τοποθέτησή τους:
-
Το χαμηλό ράφι είναι αυτό με τη μεγαλύτερη ψύξη για αυτό και τοποθετούμε εκεί το κρέας ή τα ψάρια μέχρι να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το στάξιμο υγρών πάνω σε άλλα τρόφιμα.
-
Στην πόρτα του ψυγείου, η οποία έχει και την υψηλότερη θερμοκρασία, μπορούμε να αποθηκεύσουμε τρόφιμα τα οποία δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις ψύξης όπως για παράδειγμα είναι τα ποτά και τα αναψυκτικά. Πολλοί τοποθετούμε και το γάλα στην πόρτα του ψυγείου κάτι το οποίο είναι λάθος αφού το γάλα είναι από τα πιο ευαίσθητα τρόφιμα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη συντήρησή του.
-
Στο μεσαίο και στο υψηλότερο ράφι μπορούμε να συντηρήσουμε αλλαντικά, τυριά, περισσεύματα τροφών αλλά και τα τρόφιμα τα οποία μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους χρειάζονται συντήρηση στο ψυγείο.
-
Το συρτάρι είναι το ιδανικό σημείο του ψυγείου για να τοποθετήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά μας.
-
Τοποθετούμε τα τρόφιμα σε φαγητοδοχεία ή τα τυλίγουμε με ειδικές μεμβράνες πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο. Αν τα τοποθετήσουμε σε σακούλες καλό είναι να μην βγάλουμε όλο τον αέρα από μέσα για να μην αναπτυχθούν αναερόβιοι μικροοργανισμοί.
-
Δεν τοποθετούμε ποτέ ζεστό φαγητό στο ψυγείο γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία του ψυγείου.
-
Ακολουθούμε πάντα τον κανόνα FIFO (First in – First out), σύμφωνα με τον οποίο ότι τοποθετούμε πρώτο στο ψυγείο, το καταναλώνουμε και πρώτο. Ένα μικρό μυστικό για να τον ακολουθούμε πάντα πιστά είναι να τοποθετούμε τα τρόφιμα που αγοράσαμε πρόσφατα πίσω από αυτά που έχουμε ήδη στο ψυγείο μας (λαμβάνοντας υπόψη φυσικά και τις ημ/νίες λήξης).
-
Εννοείται, δεν ξεχνάμε ποτέ να διαβάζουμε τις οδηγίες συντήρησης των τροφίμων που αγοράζουμε και να τα συντηρούμε πάντα σύμφωνα με αυτές.