Ένα δωμάτιο μπάνιου που ξαναγίνεται καινούργιο, σίγουρα φτιάχνει το κέφι. Πολύ περισσότερο αν οι εργασίες για τη ριζική ανανέωσή του δεν συνοδεύονται από σύννεφα σκόνης και ανυπόφορη ακαταστασία.
Σήμερα μπορείτε να ανακαινίσετε το μπάνιο σας μια χαρά, χωρίς πολύ κόπο και χωρίς να γίνει το σπίτι σας άνω-κάτω. Η διαδικασία περιγράφεται στις σελίδες αυτές και φαίνονται καθαρά στο παράδειγμά μας τα βήματα εργασίας, από την επιλογή των υλικών και την προετοιμασία του τοίχου μέχρι την τεχνική της επένδυσης με πλακάκια και το τελικό φινίρισμα.
Δεν είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε τα παλιά πλακάκια για να αλλάξουν οι τοίχοι. Τα καλύπτετε απλά με τα καινούργια. Είναι δουλειά που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Θα θέλαμε όμως να σας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι τις υδραυλικές συνδέσεις καλύτερα να τις αναθέσετε σε έναν υδραυλικό. Ένα σφάλμα στις παροχές του νερού μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Όλα τα υπόλοιπα εντάσσονται στα πλαίσια του “φτιάχτο μόνος σου” και δεν πρέπει να σας τρομάζουν καθόλου.
Συστηματική προετοιμασία
- Αφαιρέστε όλα τα διακοσμητικά και τα φωτιστικά του τοίχου (αφού κατεβάσετε τις ασφάλειες) και ασφαλίστε τα καλώδια.
- Κλείστε μετά τον γενικό διακόπτη ύδρευσης και ξεβιδώστε το σιφόνι, τις γωνιακές βαλβίδες και τους σπιράλ σωλήνες παροχής.
- Καθαρίστε τα παλιά πλακάκια με απορρυπαντικό ώστε να φύγει κάθε ίχνος λίπους και βρωμιάς.
Τα σωστά υλικά
Για σχετικά βαριά πλακίδια 30×30 εκ. και ειδικά για επικόλληση πάνω σε παλιά πλακάκια, θα χρησιμοποιήσετε μια από τις λεγόμενες ελαστικές κόλλες πλακιδίων. Κατά προτίμηση τσιμεντοειδή, ενισχυμένη με ακρυλικές ρητίνες, που να σας προσφέρει ισχυρή πρόσφυση και μεγάλη αντοχή στην υγρασία. Ένας αρμόστοκος, επίσης ενισχυμένος με ακρυλικές πολυμερικές ρητίνες, είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για χώρους με πολλή υγρασία όπως το μπάνιο. Και για τους αρμούς στις γωνίες και γύρω από τον νιπτήρα, χρησιμοποιείστε μια αντιμουχλική σιλικόνη που να εξασφαλίζει καλή πρόσφυση σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως είναι τα πλακάκια.
Kαινούργιοι τοίχοι: Νέα πλακάκια πάνω στα παλιά
- Βήμα 1
Τρίψτε ελαφρά τα παλιά πλακάκια με ψιλό γυαλόχαρτο και ασταρώστε με λεπτή στρώση αραιωμένης κόλλας πλακιδίων.
Μετά το στέγνωμα αυτής της πρώτης στρώσης, απλώνετε κόλλα και την χτενίζετε με την οδοντωτή σπάτουλα, σε τόση επιφάνεια όση προλαβαίνετε να πλακοστρώσετε μέσα σε 20 λεπτά περίπου.
Στις εσωτερικές γωνίες προσπαθήστε να μένει μια απόσταση γύρω στα 3 χλσ. ανάμεσα στα πλακίδια που συναντιούνται.
- Βήμα 2
Πλακοστρώστε αρχικά την επάνω σειρά ενός τοίχου αλφαδιάζοντας με προσοχή ένα προς ένα τα πλακάκια. Οι πλαστικοί σταυροί στις διασταυρώσεις, που διευκολύνουν πολύ την τοποθέτηση, πρέπει να είναι λίγο λεπτότεροι από τα πλακάκια για να κρυφτούν αργότερα με την αρμολόγηση.
- Βήμα 3
Φτάνοντας κάτω στο δάπεδο, θα χρειαστούν οπωσδήποτε κάποια κοψίματα. Ένας κόφτης πλακιδίων είναι το κατάλληλο εργαλείο και υπάρχουν σε οικονομικές τιμές.
Κάποιες εγκοπές και ανοίγματα για τα υδραυλικά, γίνονται με τοξωτό πριόνι στο οποίο θα βάλετε πριονόλαμα ειδική για πλακάκια.
- Βήμα 4
Γεμίστε τους αρμούς χρησιμοποιώντας μία λαστιχένια σπάτουλα καθαρισμού τζαμιών. Όταν η μάζα αρχίζει να στεγνώνει, σκουπίστε τα περισσεύματα με ένα σφουγγάρι. Τελειώνετε με ένα καλό γυάλισμα στα πλακάκια.
- Βήμα 5
Οι γωνιακοί αρμοί και οι αρμοί γύρω από τα είδη υγιεινής σφραγίζονται με αντιμουχλική σιλικόνη. Mε αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τη συσώρευση μούχλας σε αυτές τις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, αλλά και θα έχετε τέλεια στεγάνωση, πράγμα απαραίτητο για την αποφυγή μελλοντικών ζημιών.