Κατά την ανακαίνιση, ξεπρόβαλαν κάτω από τα υλικά επίστρωσης οι παλιές σανίδες. Αντί να τις καλύψετε, τρίψτε τις, βερνικώστε τις και χαρείτε την ομορφιά και τη ζεστασιά του ξύλινου πατώματος.
Λείανση
Ένα καλό σε βάθος τρίψιμο για την αφαίρεση του παλιού βερνικιού και την εξομάλυνση των σανίδων είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχημένη ανακαίνιση του πατώματος. Θα χρειαστείτε εργαλεία επαγγελματικά, που μπορείτε βέβαια να νοικιάσετε.
Φινίρισμα
Μετά το απαραίτητο προστατευτικό αστάρωμα του τριμμένου δαπέδου, ακολουθούν δύο περάσματα με βερνίκι. Η τριπλή αυτή επικάλυψη προφυλάσσει το ξύλο από την υγρασία και αυξάνει την αντοχή του σε φθορές.
Περιποίηση
Το πάτωμα που έδειχνε πρώτα τόσο ταλαιπωρημένο, τώρα λάμπει σαν καινούριο. Η κατά καιρούς περιποίηση με το κατάλληλο στιλβωτικό θα εξασφαλίσει τη λάμψη του για πολλά χρόνια.
Η αφαίρεση του βερνικιού
Το τρίψιμο ενός ξύλινου πατώματος δεν είναι και τόσο δύσκολη υπόθεση αν τηρηθούν κάποιοι κανόνες. Χρειάζεται όμως αρκετό χρόνο. Υπολογίστε περίπου μια μέρα για επιφάνεια 10 τετραγωνικών, δύο μέρες για επιφάνεια μέχρι 30 τετραγωνικά και, από κει και πέρα, μία επιπλέον μέρα για κάθε 10 τετραγωνικά.
Πριν αρχίσετε το τρίψιμο, μερικά προκαταρκτικά είναι απαραίτητα. Ξηλώστε τα σοβατεπί γύρω-γύρω για να φτάνουν τα μηχανήματα ως τις άκρες. Εξετάστε μήπως προεξέχουν κεφάλια καρφιών που θα πρέπει να χτυπηθούν με ένα ζουμπά, για να μη γίνει ζημιά στα λειαντικά υλικά. Αποφασίστε αν θα πρέπει να σφραγιστούν οι αρμοί πριν αρχίσετε να τρίβετε. Τέλος, πάρτε τα μέτρα σας για τη σκόνη του τριψίματος, που θα είναι όχι και λίγη.
Θα χρειαστείτε τρία μηχανήματα: ένα κυλινδρικό τριβείο δαπέδου, ένα τριβείο δαπέδου για γωνίες και ένα μονόδισκο τριβείο φινιρίσματος. Και τα τρία είναι επαγγελματικά. Η δαπάνη για την ενοικίαση δεν είναι μεγάλη και ο χειρισμός τους δε θα σας δυσκολέψει. Τρίβετε πρώτα με το μεγάλο κυλινδρικό τριβείο, διαγώνια προς τις σανίδες. Μετακινείτε συνεχώς το μηχάνημα μπρος-πίσω για να μην προκληθούν σημάδια.
Περίπου 10 εκατοστά πριν φτάσετε στον τοίχο, ανασηκώνετε τον κύλινδρο με το λεβιέ, οδηγείτε το μηχάνημα μέχρι τον τοίχο και μετά, αφού κατεβάσετε πολύ προσεκτικά τον κύλινδρο, τρίβετε πάνω στον ίδιο «διάδρομο», αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς τα πίσω. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο κύλινδρος να σηκώνεται και να ξανακατεβαίνει στο ίδιο σημείο γιατί με αυτόν το τρόπο θα αφήσει βαθιά σημάδια.
Τα «τελειώματα» του τριψίματος περιμετρικά θα τα εξαλείψετε με διαδοχικά περάσματα του τριβείου για τις γωνίες (προσοχή: χρησιμοποιείτε την ίδια κόκκωση γυαλόχαρτων). Μην το πιέζετε πολύ γιατί κι αυτό μπορεί να αφήσει τελειώματα και κρατάτε το συνεχώς σε κίνηση. Επειδή οι επιφάνειες που τρίφτηκαν με το ένα μηχάνημα θα διαφέρουν λίγο από εκείνες που τρίφτηκαν με το άλλο, κάνετε και ένα γενικό πέρασμα με το μονόδισκο τριβείο, με μαλακό ενδιάμεσο (πράσινο) προσαρμογής και κόκκωση 120. Κατά τη φάση αυτή δημιουργείται και το μεγαλύτερο ποσοστό σκόνης.
Στα πρώτα στάδια ακολουθείτε διαδρομές διαγώνιες και στο τελικό τρίβετε παράλληλα προς τις σανίδες.
10 σημαντικοί κανόνες
- Εφαρμόστε το πρόγραμμα ολοκληρωμένο, ενοικιάζοντας και τους τρεις τύπους επαγγελματικών τριβείων δαπέδου.
- Μεταχειριστείτε λειαντικά φύλλα με τρεις τουλάχιστον κοκκώσεις: 40, 60 και 100. Σε δύσκολες περιπτώσεις μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και 240άρι.
- Πάρτε αρκετό αναλώσιμο υλικό, τρία ή τέσσερα φύλλα από κάθε νούμερο. Αυτά που δε θα χρησιμοποιήσετε τα παίρνει πίσω το κατάστημα ενοικίασης.
- Οι ανωμαλίες, τα φουσκώματα, οι γρατσουνιές και οι παλιές στρώσεις βερνικιού χρειάζονται χοντρή κόκκωση.
- Για την αλλαγή θέσης του μηχανήματος, ανασηκώνετε πάντα τον κύλινδρο απομονώνοντας τον κινητήρα με απλή μεταπόπιση του λεβιέ.
- Το τρίψιμο στις άκρες, με το ειδικό τριβείο, το κάνετε χρησιμοποιώντας ίδιες κοκκώσεις με εκείνες του κυλινδρικού που προηγήθηκε.
- Μετά από κάθε φάση τριψίματος, απομακρύνετε τη σκόνη σχολαστικά με την ηλεκτρική σκούπα, αλλιώς τα μηχανήματα δε θα αποδώσουν σωστά.
- Πριν το βερνίκωμα, περάστε οπωσδήποτε το πάτωμα με το κατάλληλο αστάρι.
- Απλώνετε το βερνίκι ομοιόμορφα, με πινέλο στις άκρες κοντά στους τοίχους και με ρολό στην υπόλοιπη επιφάνεια.
- Τουλάχιστον για 48 ώρες, το φρεσκοβαμμένο πάτωμα δε θα πρέπει να πατηθεί.
Κλείσιμο των αρμών ή όχι;
Στα ξύλινα μασίφ παρκέτα οι αρμοί κλείνονται συνήθως με ξυλόστοκο. Στα ξύλινα πατώματα με σανίδες, είναι μάλλον ανώφελο να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο. Ο στόκος δεν κολλάει καλά στις άκρες των σανίδων και αργά ή γρήγορα θρυμματίζεται. Σε λεπτούς αρμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν σφραγιστικό υλικό λίγο παχύρρευστο μείγμα σκόνης τριψίματος και αραιωμένου βερνικιού. Σε μεγαλύτερους αρμούς μερικοί τεχνίτες κολλάνε λεπτά πηχάκια, λύση όχι σίγουρη.
Αστάρωμα και βερνίκωμα
Η τελική επικάλυψη μετά το τρίψιμο προστατεύει το πάτωμα από την υγρασία και τις μικροφθορές της καθημερινής χρήσης. Κανονικά, γίνεται σε 3 τουλάχιστον φάσεις: ένα αστάρωμα και δύο περάσματα με βερνίκι. Το αστάρωμα διευκολύνει την καλή πρόσφυση του βερνικιού στο ξύλο αλλά και,προσθέτοντας ένα είδος ελαστικού υποστρώματος, αποτρέπει τα σκασίματα στους αρμούς, που προκαλούν οι συστολές και διαστολές των υλικών.
Το αστάρι το περνάτε με πινέλο και ρολό και χρειάζεται συνήθως δύο ώρες για να στεγνώσει. Το βερνίκι μπορείτε να το χύνετε από το δοχείο κατευθείαν στο δάπεδο και να το απλώνετε με ένα ρολό με τηλεσκοπικό μπράτσο. Στα περιθώρια γύρω-γύρω το επαλείφετε προσεκτικά με πινέλο. Για το ομοιόμορφο άπλωμα του βερνικιού, πιο κατάλληλα είναι τα ρολά με κοντή, μαλακή επένδυση μοχέρ. Ορισμένα ρολά έχουν και δύο δισκάκια στις άκρες, που δεν αφήνουν να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση από την κανονική. Βερνικώνετε πάντα παράλληλα προς τις σανίδες, ποτέ διαγώνια ή κάθετα.
Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου περάσματος με βερνίκι, χρειάζεται ένα ενδιάμεσο ψιλό τρίψιμο (κόκκωση 120) με το τριβείο φινιρίσματος. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν τη διαδικασία γιατί είναι αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα.
Μετά από 15 μέρες περίπου, το φρεσκοβερνικωμένο πάτωμα μπορεί να γυαλιστεί με κάποιο στιλβωτικό. Αυτό, καθώς και η αφαίρεση των λεκέδων με ειδικό καθαριστικό, καλό είναι να επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια.