Σπίτι δεν είναι μόνο οι τέσσερις τοίχοι, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά. Σπίτι είναι οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι. Και στα Praktiker οραματιζόμαστε ένα σπίτι ανοιχτό για όλους. Όχι ένα ειδικό σπίτι για λίγους, αλλά ένα σπίτι που να χωράμε όλες, όλοι και όλα. Ένα σπίτι που θα το απολαμβάνει κάθε οικογένεια, κάθε παρέα, κάθε άνθρωπος.
Γιατί να πούμε «Ναι» στην προσβασιμότητα;
Η προσβασιμότητα δεν είναι απλώς μια λέξη της μόδας. Είναι μια φιλοσοφία ζωής. Είναι συνδυασμός σκέψεων και απαιτεί διορατικότητα και απλή προσέγγιση. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν όλα τα ανάπηρα άτομα τις ίδιες ανάγκες, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές ιδέες που θα μοιραστούμε μαζί σου, έτσι ώστε να κάνεις το σπίτι σου πιο προσβάσιμο και συμπεριληπτικό.
Οπτική αναπηρία: Βλέποντας με τις υπόλοιπες αισθήσεις
Τα άτομα με οπτική αναπηρία δεν κινούνται μέσα στο σπίτι με λευκό μπαστούνι ή σκύλο-οδηγό όλη την ώρα. Έχουν τον δικό τους τρόπο να αποτυπώνουν τον χώρο και να κινούνται ελεύθερα και αυτόνομα. Για να τους διευκολύνουμε, καλό είναι να αποφεύγουμε να τοποθετούμε ψηλά εμπόδια όπως αιωρούμενα ντουλάπια, προεξοχές και χαμηλά φωτιστικά. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν είναι να μετράνε καινούρια καρούμπαλα κάθε μέρα.
Οι νέες τεχνολογίες, επίσης, είναι σύμμαχός τους. Έξυπνος φωτισμός, συσκευές που μπορούμε να τις χειριζόμαστε μέσω WiFi ή μέσω φωνητικών εντολών, και προγράμματα ανάγνωσης οθόνης στο κινητό κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.
Κάτι που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως οι συσκευές αφής δυσκολεύουν την καθημερινότητα των ατόμων με οπτική βλάβη. Για παράδειγμα, μια κουζίνα με εμαγέ εστίες είναι πιο ασφαλής, αφού το άτομο μπορεί να ξέρει πού βρίσκονται ακριβώς οι εστίες και πότε είναι αναμμένες, κι έτσι να μπορεί να φτιάχνει τα πιο νόστιμα γεύματα για το ίδιο και τους αγαπημένους του.
Ακουστική αναπηρία: Όταν ο ήχος γίνεται φως
Για τα άτομα με ακουστική αναπηρία, ο ήχος μπορεί να αντικατασταθεί με δόνηση ή φως. Κάθε συσκευή που χτυπάει πρέπει να έχει τη δική της φωτεινή ένδειξη. Μια ενιαία οπτική ένδειξη για όλο το σπίτι μπορεί να βοηθήσει, όπως φως που αναβοσβήνει με διαφορετική ένταση ή ρυθμό, ανάλογα με το αν χτυπάει το θυροτηλέφωνο, το κουδούνι της πόρτας ή το σταθερό τηλέφωνο.
Και ναι, τα κωφά άτομα αγαπάνε την μουσική! Ένα καλό ηχοσύστημα με subwoofer δημιουργεί δονήσεις που μεταφέρονται μέσω του πατώματος, προσφέροντας μια εναλλακτική, αλλά το ίδιο απολαυστική, εμπειρία ακρόασης.
Ένα ακόμα βοηθητικό στοιχείο που μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί, είναι οι καθρέφτες. Οι καθρέφτες μπορούν να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρουν πανοραμική άποψη του χώρου και έτσι το άτομο να γνωρίζει ακριβώς τι γίνεται ανά πάσα στιγμή πίσω του.
Κινητική αναπηρία: Κίνηση χωρίς εμπόδια
Τα άτομα με κινητική αναπηρία, είτε κινούνται σε αμαξίδιο είτε έχουν πρόβλημα στα άνω άκρα, χρειάζονται έναν χώρο χωρίς εμπόδια. Και εδώ η τεχνολογία έχει την τιμητική της. Μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα τεχνολογίας αλλά και γενικής χρήσης που απλοποιούν την καθημερινότητά των ατόμων με κινητική αναπηρία, όπως βοηθήματα για να πιάσουν κάτι εξ αποστάσεως, dispenser με αισθητήρες, μαξιλάρια υποστήριξης, αυτόματο πότισμα ή ακόμα και την περίφημη σκούπα ρομπότ.
Εxtra info, αλλά super σημαντικό: Ξέρατε ότι υπάρχει ανεμιστήρας οροφής που ανοίγει και κλείνει με τηλεχειριστήριο αντί για κορδονάκι; Τώρα για το καλοκαιράκι, είναι ό,τι πρέπει!
Ένα ακόμα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας, είναι ο ίδιος ο σχεδιασμός του σπιτιού, ο οποίος πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους: οι διαδρομές πρέπει να είναι άνετες χωρίς πυκνά χαλιά, ενώ φυτά, ηλεκτρολογικοί πίνακες και κρεβάτια πρέπει να είναι σε προσιτό ύψος και με αρκετό χώρο. Μην ξεχνάμε ότι το αμαξίδιο, όπως και να ‘χει έχει έναν κάποιο όγκο.
Και αν ζει στο σπίτι και άτομο τυπικού ύψους, εκεί τι γίνεται; Εκεί, πρέπει να σχεδιάσουμε έχοντας στο μυαλό μας τα πολλαπλά ύψη. Για παράδειγμα, στην πόρτα εισόδου μπορεί να υπάρχουν δύο ματάκια, ένα ψηλά και ένα χαμηλά.
Ο τελικός χρήστης έχει τον λόγο
Ο σχεδιασμός ενός συμπεριληπτικού σπιτιού δεν είναι απλή υπόθεση ενός ατόμου. Γι’ αυτό θα ήταν καλό να συμβουλευόμαστε πάντα τα άτομα με αναπηρία που μένουν σε αυτό ή το επισκέπτονται, ώστε να μας λύσουν κάθε μας απορία, να επιβραβεύσουν κάθε έξυπνη σκέψη μας ή να και να επιβεβαιώσουν – διώξουν κάθε μας ανησυχία.
Και μην ξεχνάτε, η αλλαγή ξεκινά από μικρά βήματα. Ας κάνουμε το πρώτο βήμα μαζί, δημιουργώντας ένα σπίτι για όλους. Γιατί στο τέλος της ημέρας, σπίτι είναι οι άνθρωποι. Όλοι οι άνθρωποι.
Sehr interessant. Super.