Πριν από κάθε εργασία, είναι καλό να έχεις προετοιμαστεί σωστά. Αυτό ισχύει και για την ανανέωση του σπιτιού σου. Είτε θέλεις να φρεσκάρεις έναν τοίχο, είτε θέλεις να δοκιμαστείς στην τέχνη του DIY βαψίματος, είναι σημαντικό να ακολουθήσεις κάποια βασικά βήματα για να προετοιμάσεις την επιφάνεια του σπιτιού σου για να πετύχεις το αποτέλεσμα που θες.
Ο απόλυτος οδηγός προετοιμασίας επιφανειών
Βήμα 1ο: Καθαρισμός
Μία καθαρή επιφάνεια θα σε βοηθήσει να εντοπίσεις όλα τα σημεία που θα χρειαστούν εξτρά προσοχή κατά την διάρκεια του βαψίματος. Γι’ αυτό καθάρισε την με ένα πανί και λίγο νερό για να αφαιρέσεις κάθε ίχνος βρωμιάς, σκόνης ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να εμποδίσει το χρώμα από το να απορροφηθεί.
Βήμα 2ο: Βρες τις ατέλειες
Επιδιόρθωσε οποιεσδήποτε ορατές ατέλειες, όπως ρωγμές ή τρύπες στην επιφάνεια. Χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να αφαιρέσεις το χρώμα ή οποιαδήποτε από τα υπολείμματα υπάρχουν στην περιοχή που θες. Γέμισε τα κενά ή τις τρύπες με το κατάλληλο σφραγιστικό υλικό, όπως είναι ο στόκος ή η σιλικόνη, ανάλογα με το υλικό της επιφάνειας που θέλεις να βάψεις. Εξομάλυνε τις γεμισμένες περιοχές και άφησέ τις να στεγνώσουν πλήρως πριν προχωρήσεις στο τρίτο βήμα.
Βήμα 3ο: Λείανση
Μία λεία επιφάνεια θα σε βοηθήσει να αποφύγεις πολλά προβλήματα. Άλλωστε, στο τέλος, ο τοίχος σου θα φαίνεται ομοιόμορφος. Χρησιμοποίησε γυαλόχαρτο για να εξομαλύνεις τις ακανόνιστες περιοχές και να απομακρύνεις οποιαδήποτε ίχνος χρώματος. Για μεγαλύτερες επιφάνειες, όπως είναι ολόκληροι τοίχοι ή και ταβάνια, προτίμησε ένα ηλεκτρικό τριβείο τοίχου ή παλμικό. Και μην ξεχνάς: Αφού ολοκληρώσεις την λείανση, καθάρισε την σκόνη με ένα πανί ή με ένα ηλεκτρικό σκουπάκι.
Βήμα 4ο: Βάλε τα θεμέλια
Η αρχική στρώση είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα όταν έχεις να κάνεις με πορώδεις επιφάνειες ή όταν αλλάζεις μεταξύ διαφορετικών τύπων χρώματος. Φρόντισε να εφαρμόσεις μια συμβατή με το υλικό της επιφάνειας και μην ξεχάσεις να εφαρμόσεις αστάρι. Ακολούθησε τις οδηγίες του κατασκευαστή όσον αφορά την εφαρμογή και τους χρόνους.
Βήμα 5ο: Προστάτευσε τα έπιπλά σου
Πριν αρχίσεις να βάφεις, πάρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για όλες τις γειτονικές επιφάνειες, όπως παράθυρα και έπιπλα και κάλυψέ τα με καλύμματα και πλαστικό. Για μεγαλύτερη ευκινησία στον χώρο, κάλυψε όσα έπιπλα είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Και δώσε προσοχή στα σημεία που είναι εύκολα να τα παραβλέψεις, όπως τον πάγκο, τα φωτιστικά, τις πρίζες και το πάτωμα.
Βήμα 6ο: Βάλε ακρίβεια στις γραμμές σου
Για καθαρές και ακριβείς γραμμές, χρησιμοποίησε ταινία για να προστατεύσεις τις περιοχές που δεν θέλετε να βάψεις, όπως γωνίες και άκρες. Εφάρμοσε την ταινία προσεκτικά και σιγουρέψου ότι προσκολλάται καλά και δεν αφήνει κενά. Πίεσέ την σφιχτά για να αποφύγεις να περάσει το χρώμα κάτω από αυτήν.
Βήμα 7ο: Μην ξεχάσεις τα αξεσουάρ σου
Ανάλογα με τις ανάγκες σου, χρειάζεσαι και τα κατάλληλα αξεσουάρ. Διάλεξε αυτά που θα σου χρειαστούν και ξεκίνα να οργανώνεις το βάψιμο.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα είσαι σίγουρος πως θα έχεις μια ομαλή και ανθεκτική επιφάνεια για το χρώμα. Έτσι, θα έχεις την ελευθερία να δημιουργήσεις με τα χρώματα που επιθυμείς. Για να μην ξεχάσεις τίποτα, τσέκαρε όλα όσα χρειάζεσαι για το δικό σου DIY Project.